top of page

Adoptieprocedure

De adoptie van een dier bij Veeweyde Turnhout vindt altijd plaats per afspraak. Uw interesse voor een dier (of meerdere dieren) kan u zowel telefonisch of per mail laten weten. Hierbij plannen wij een afspraak in, waarbij u uw keuze kan komen bekijken.

 

Zowel per mail als telefonisch verwachten wij van u een uitgebreide kandidatuurstelling. Enkel dan kunnen wij op afstand inschatten of u in aanmerking komt om een dier bij ons te adopteren. Ook kunnen wij, met onze kennis van de dieren in het asiel, inschatten of uw profiel een goede match zal zijn met het dier. 

 

Van sommige honden weten wij op voorhand dat deze zeer geliefd zullen zijn door toekomstige adoptanten. Hiervoor vragen wij een adoptieformulier in te vullen, dat u van ons verkrijgt per mail. Deze zullen wij ook steeds beantwoorden van zodra deze verwerkt zijn door de medewerkers. Hiervoor vragen we u ook geduldig te wachten op een antwoord, aangezien wij ook nog de zorg van de dieren moeten uitvoeren. 

 

Indien u een afspraak heeft, zal u zich eerst aanmelden aan ons hoofdgebouw. Bij aankomst op de parking, mag u luid de bel ringen aan het poortje naast de muurschildering. Één van onze medewerkers zal u spoedig komen verder helpen. Er volgt een kort algemeen gesprek over uzelf, over het dier in kwestie en de verwachtingen. Wij geven alle informatie mee van het dier dat wij zelf hebben. Indien een dier werd afgestaan aan het asiel, vragen wij aan de vorige eigenaars steeds een zo volledig mogelijke beschrijving van het karakter en gewoonten. Zo kunnen wij de nieuwe eigenaars ook de ‘rugzak’ van het huisdier bezorgen. Vondelingen en in beslag genomen huisdieren hebben geen gekende achtergrondinformatie. Hier zullen wij onze eigen bevindingen met de toekomstige eigenaar delen. Al onze dieren hebben een medische controle gehad. Deze bevindingen krijgt u alsook mee. 

 

Na de uitwisseling van informatie, kunnen we overgaan tot de kennismaking. Deze verloopt anders voor honden als voor katten, knaag- en weidedieren of pluimvee: 

 

Indien u interesse heeft in een kat, knaagdier, weidedier of pluimvee, zal de medewerker van het asiel u begeleiden naar de verblijfplaats van dit dier. Het is namelijk niet mogelijk om deze dieren buiten veilig te verplaatsen. We bekijken daar verder de klik die u heeft met het dier en of u de juiste handelingen heeft. Heeft u na het verkrijgen van alle achtergrondinformatie nog steeds interesse en hebt u een duidelijke klik met het dier, dan wordt er overgegaan tot de effectieve adoptie. Er wordt een adoptiecontract opgesteld en getekend, en u mag het dier ook meteen mee naar huis nemen. Wel wordt er vanuit het asiel verplicht een update te sturen, nadat het dier zich volledig gesetteld heeft in zijn nieuwe thuis. Wanneer wij deze update niet ontvangen, zal u telefonisch gecontacteerd worden of een fysieke controle mogen verwachten. 

 

Indien u interesse heeft in een hond, zal dit proces iets gecompliceerder verlopen. Na het gesprek brengt de asielmedewerker de hond in kwestie naar de voorplaats. Hier kan u het dier rustig ontmoeten aan de leiband. We bekijken of u meteen een klik heeft met de hond en of u de juiste handelingen heeft. We verwachten wel dat u met de hond een wandeling maakt. Dit is mogelijk in het bos achter ons asiel. In ruil voor de hond, zullen wij uw paspoort vragen en deze veilig opbergen in het kantoor. Zo kunnen wij de diefstal van honden tegengaan. Wanneer u gaat wandelen, bespreekt het personeel intern de toekomstige match. Na de wandeling worden zowel uw als onze bevindingen besproken. Bij een juiste klik van zowel hond, geïnteresseerden als personeel bespreken we de verdere adoptieprocedure. In tegenstelling tot de adoptie van een kat/knaagdier etc. mag u de hond niet gelijk meenemen. (Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel, maar in de meeste situaties wordt dit absoluut niet toegelaten.) 

We bespreken samen een datum wanneer de hond gebracht zal worden. Hierbij volgt ook een korte controle van de tuin/omheining/slaapplaats. 

bottom of page